Afazi Hastalığı Hakkında Merak Edilen Herşey

  • Eksilt
  • Artır
  • Yorum Yap
  • Yazdır
  • Mail Gönder
Afazi Hastalığı Hakkında Merak Edilen Herşey
  • Linkedin'da paylaş
  • Google plus'da paylaş
  • Whatsapp'da paylaş
451
KEZ OKUNDU
Tarih : 16.9.2019

Afazi, beyindeki anormalliklerin neden olduğu konuşma disfonksiyonudur. Genel olarak, bu durumdan muzdarip olanlar, kelimeleri doğru bir cümleye seçme, yayma ve yorumlama konusunda genellikle yanlıştır. Ayrıca, afazi ayrıca yazma becerilerini de etkileyebilir.
Afazi Nedenleri

Beynin dil işleme bölümündeki yaralanmalar ve afazi afazinin ana nedenleridir. Bu hastalık genellikle inmeli yetişkinlere saldırır. Araştırmalar, iyileşen inmeli hastaların yüzde 25 ila 40’ının afazi çekmeye devam ettiğini göstermektedir. Bazı durumlarda afazi, epilepsi veya nörolojik bozuklukların belirtisidir. Afazi ile sonuçlanan beyin hasarı veya hasarı, aşağıdakileri içeren bir dizi koşulla tetiklenebilir:

Beyin tümörü

* Ensefalit veya menenjit gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen enfeksiyonlar.
* Örneğin, yüksekten düşmelerden veya trafik kazalarından kaynaklanan ciddi yaralanmalar.
* Demans ve Parkinson hastalığı gibi beyin hücrelerinin düşmesine neden olan hastalıklar.

Afazi Belirtileri

Hastaların yaşadığı semptomlara dayanarak, afazi aşağıdakileri içeren birkaç türe ayrılabilir:

* Alıcı afazi. Bu tipte, hastalar açıkça dinleyebilmelerine rağmen, diğer kişilerin sözlerinin niyetlerini anlamada zorluk çekecektir. Sonuç olarak, acı çeken kişiden gelen iletişim tepkisi kaotik ve anlaşılması zor olacak.
* Etkileyici afazi. Bu tipte, acı çeken kişi diğer kişiye ne söylemek istediğini bilir, ancak ifade etmekte zorlanır.
* Birincil ilerleyici afazi. Bu durum, zaman zaman konuşmayı okuma, yazma, konuşma ve anlama becerisinin azalmasına neden olur. Primer ilerleyici afazi tedavisi oldukça zordur. Ancak, bu durum nadiren ortaya çıkar.
* Anomik afazi. Kelimenin keşfi, anomik afazi hastaları için giderek daha zor hale geliyor. Bu duruma genellikle anomi denir. Anomik afazi hastaları, yazarken ve konuşurken doğru kelimeleri seçmekte ve bulmakta zorlanmaktadırlar.
* Global afazi. Bu durum en şiddetli afazi olarak sınıflandırılır ve genellikle birileri sadece felç geçirdiğinde ortaya çıkar. Küresel afazili insanlar başkalarının konuşmalarını okuyamıyor, yazamıyor ve konuşmakta zorlanıyorlar.

Yaygın durumlarda afazi yavaş yavaş endişe, depresyon ve hastalarda tecrit duygularına neden olabilir.

Afazi teşhisi


Afazinin ciddiyetinin incelenmesi genellikle bir doktor veya konuşma ve dil terapisti tarafından yapılır. Muayene dizisi, hastanın yazma, okuma, duyma, işlevsel iletişim ve sözlü anlatım konusundaki çabalarının sonuçlarını elde etmeyi amaçlar.

— Değerlendirme iletişim kurar. Bu test basitçe, örneğin odada bulunan nesnelerden bahsederek ve belirli bir harfle başlayan aile veya akrabaların adlarını sorarak yapılabilir.

— Beyin görüntülerinin gözlenmesi. Gözlem, hasarın beyinde ne kadar şiddetli olduğunu görmeyi amaçlamaktadır. Yaygın olarak kullanılan araçlar manyetik rezonans görüntüleme (MRG), BT taramasıdır ve bazı durumlarda pozitron emisyon tomografisi kullanır.
Afazi

Afazi kullanımı, afazi türü, yaşı, nedenleri ve beyindeki anormalliklerin büyüklüğü ve konumu gibi faktörlere bağlıdır. Felçli afazi hastalarının ilgili uzmanlardan konuşma terapisi oturumuna katılmaları teşvik edilir.

Gerçekleştirilecek olan terapi oturumu rutin olarak afazi hastalarıyla iletişim kurma ve konuşma yeteneğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Terapi seanslarında, hastalara konuşmayı içermesi gerekmeyen nasıl iletişim kurulacağı da öğretilecektir. Afazi çeken akrabalarınız veya arkadaşlarınız varsa, işte onlarla iletişim kurabileceğiniz bazı ipuçları:

- İletişim kurmadan önce afazi hastalarının dikkatini çekin.
- Çok yüksek sesle konuşma, basit ve yavaş.
- Mesaj iletirken destek kullanın.
- Bir kağıda iletmek istediğiniz mesajları yazın ya da çizin Göz temasını koruyun ve vücut diline ve afazi hastalarının el hareketlerine dikkat edin.
- “Evet” cevapları ile basit sorular kullanın ?? veya “hayır”, uzun soluklu sorulardan ziyade.
- Afazi hastaları için yeterli konuşma süresi verin.
- Teşvik verin ve afazi hastalarının aşırı korunmasından kaçının.
- Bir afazi hastası konuşmaya çalıştığında övgü ver.

Yukarıdaki şeyleri günlük aktivitelerde, her zaman ve her yerde yapın.

Tedaviye ek olarak, doktorlar genellikle ilaçları afazinin tedavisinde bir kombinasyon olarak reçete edecektir.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, Tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
En Yeni Haberler
"Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini e-postanızdan takip etmek için sağlık küpü bültenine üye olun."
UYGULAMALAR
App Store Google Play
TAKİP EDİN!
Saglikkupu.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Üroloji Doktoru Bel Fıtığı Doktoru Sağlık Haberleri