Çocuklarınıza Depremi Nasıl Anlatmalısınız

  • Eksilt
  • Artır
  • Yorum Yap
  • Yazdır
  • Mail Gönder
Çocuklarınıza Depremi Nasıl Anlatmalısınız
  • Linkedin'da paylaş
  • Google plus'da paylaş
  • Whatsapp'da paylaş
459
KEZ OKUNDU
Tarih : 30.9.2019

Son dönemlerde artan depremler sebebi ile çocuklarınıza travma yaratmaması için depremi anlatmalısınız.

Deprem hemen hemen hepimizin kortuğu ve önüne geçemediği bir olaydır. 12 yaşın altında olan çocuklarımız bu durumları soyut bir şekilde düşünememektedir. Depremin nasıl gerçekleştiğini de zihinlerinde canlandıramazlar ve bu sebeple depremler küçük cocukların zihninde oldukça belirsiz bir kavramdır. Çocuklar ürket ve kaygı düzeyinin artmasıyla beraber yoğun endişeler, korkular ve güvensizlikler ortaya çıkar.

Cocuklarınıza anlatım için oyunlar ve oyuncaklar kullanabilirsiniz. Depremden korkan çocuklarda korkulu rüya görmeler, yalnız kalamamlar, alt ıslatmalar, parmak emme durumları, tırnak yeme alışkanlıkları, kekeleme, içe kapanma gibi ruhsal belirtiler görünebilmektedir. Aynı zamanda karın ağrısı, mide bulantısı, uyku bozukluğu gibi fiziksel belirtiler de görünebilir.

Depremi çocuklarınıza somutlaştırarak ve oyunlarla anlatabilirsiniz. Bu anlatım çocuklarda kaygıya neden olmaz ve daha iyi anlamasını sağlar. Mesela oyuncaklarını kullanarak çocugunuza sana birşey anlatayım mı, deprem nasıl oluyor sen biliyormusun? diyebilirsiniz.  Yerin altında böyle yan yana kocaman kocaman kayalar var, onlar dura dura eskiyor, sonra da ufak ufak parçalanıyor, parçalanırken yanında duran diğer kayaları da sallıyor, biz de yerin üstünde olduğumuz için sallanıyoruz. Hepsi bu" şeklinde anlatımını da yapabilirsiniz. Somutluk vererek anlatacağınız bu açıklamalar çocuklarınızı rahatlatacak ve olağanüstü anlamı cocuklarınıza yüklemiş olacaktır.

Çocuklarda depremin travma yaratmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Burda aile, öğretmen ve çevreninde çocuga yaklaşımı oldukça önemlidir. Şayet aile ve diğer yetişkinler kaygı yaşıyorsa bile bunu çocuklara hissettirmemelidir. Tepkileri daima yetişkinler kontrol edebilmelidir.

Çocuklarda korkunun ana sebebi ise depremden çok etrafında bulunanların tepkileridir. Bu nedenle olay sırasında panikli bir şekilde hareket etmemeli, ağlamamalı, çığlık atmamalı, bayılmamaya dikkat etmeli ve arkanıza dahi bakmadan kaçmamalısınız. Etraftaki insanların da bunları yapması malesef çocuklarımızı etkileyebilmektedir.

Bu gibi durumlarda çocuklarınıza kaygı ve tehlikeyi sezdirmemelisiniz. Bu durumlarda güven duygusu oldukça önemlidir. Çocuğunuza sen güvendesin mesajını hareketlerinizle vermelisiniz. Okulumuz, evimiz ve binamız çok sağlam, biz herzaman senin yanındayız gibi cümlelerle çocuğu rahatlatmalısınız.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, Tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
En Yeni Haberler
"Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini e-postanızdan takip etmek için sağlık küpü bültenine üye olun."
UYGULAMALAR
App Store Google Play
TAKİP EDİN!
Saglikkupu.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
iac accreditation