Hamilelik, vücutta sıvı tutulumu için doğal ön koşullar yaratır. Su-elektrolit dengesi, kan viskozitesi değişir, kandaki kan ve lenflerin hareketleri bacaklarda daha zordur (bu durum bebeğin ardından büyüyen uterusun büyük damarları sıkması nedeniyle). Bu nedenle, gebeliğin ikinci yarısında akşama daha yakın görünen ve sabah geçen bacaklardaki küçük ödemlerin ortaya çıkması bir yaşam sorunu olarak kabul edilir. Ancak yine de hamileliğinizi yönlendiren doktora bu konuda bilgi vermeniz gerekir.
En sevdiğiniz ayakkabıların çok küçük olduğunu fark ederseniz, ayak bileklerinin üzerindeki cilt soluk ve gergin hale gelir ve basıldığında çok yavaş bir şekilde hizalanacak bir delik görünür, bir doktora danışın. Başka sağlık problemleri olmayan hamile annelerde küçük ödem durumunda, önerileri büyük olasılıkla şöyle olacaktır:
* Günde en fazla 1,5 litre içmeye çalışın (daha küçük bir miktar sizin ve doğmamış bebeğiniz için tehlikeli olabilir);
* Tuz alımınızı sınırlandırın, kızarmış, baharatlı ve tütsülenmiş yiyeceklerden kaçının (hepsi de vücutta susuzluğa neden olur);
* Tek pozla çok uzun süre ayakta durmayın ve oturmayın ve ayrıca alışveriş gezilerini en aza indirin;
* Temiz havada sevinç içinde yürümek, yüzmek, hamile kadınlar için özel egzersizler yapmak;
* Gün boyunca dinlenmeye zaman ayırın, yirmi dakika yatın, bacaklarınızı yukarı kaldırın;
* Serin ayak banyoları yapın ve ayak masajı yapın;
* Her hafta kendini tart, sık kan basıncını ölç ve idrar testi yap.
Ayrıca, doktor size damar duvarını ve bitkisel çayları güçlendirmek için özel ilaçlar ve vitaminler önerebilir.
Hiçbir durumda diüretik kullanmamalı ve kendi kendine ilaç kullanmamalısınız.
En sık, ödem bazı yerlerde (örneğin, sadece bacaklarda) görülür, fakat bunlar yüze ve vücuda yayılır. Bazı durumlarda, gebeliğin gelişmesinden önce gelebilir (gebeliğin ikinci yarısının toksikozu). Ek olarak, bunlara ek olarak, kan basıncı yükselir ve idrarda protein belirir.
Ortak ödem ve preeklampsi hastanede tedavi edilir. Doğum öncesi kliniğine yapılan ziyaretleri kaçırmamak çok önemlidir, daha sonra gerekli tüm ölçümler ve analizler zamanında yapılacak ve zorlu bir komplikasyon sizi şaşırtacak şekilde geçmeyecektir.
Bacaklarda şişlik genellikle hamilelik sırasında ağırlaşan (ve bazen ilk ortaya çıkan) varisli damarlarda görülür. Aynı zamanda, bekleyen anne bacaklarında ağır ve acı çeker, yürürken yorulurlar. Doktorunuza duygularınız hakkında bilgi vermelisiniz, belki de bir doktora uzmanına yönlendirileceksiniz. Bir uzman bu sorunu ele almalıdır, çünkü özel taytlar giymek (sıkıştırma çorapları) için önceden danışma gereklidir.
Hamilelikte hangi ayakkabı giyilir?
Hamile kadınlar için ayakkabılar anatomik bir iç astara, iyi nefes alabilirliğe veya özel antibakteriyel emprenyeye sahip olmalı, ayak arkadan ve yandan desteklenmelidir.
Stiletto topuklu, ince bir platformda veya topuklu ayakkabının ortasına kaydırılmış modelleri seçmeyin. Topuk 5 cm’den daha yüksekse, bu sırt ağrısına yol açabilir ve düşme riskini artırabilir: topuklarda yürürken ağırlık merkezi kaymaktadır ve alt sırtında büyüyen karın arka planında ortaya çıkan sapma artmaktadır. Daha güvenli seçenekler çok tercih edilir: küçük bir gizli platform veya takozlardaki ayakkabıların yanı sıra spor ayakkabılar.
Kaynak : kliniksaglik.com