Hamilelikte CRP Yükselmesi

  • Eksilt
  • Artır
  • Yorum Yap
  • Yazdır
  • Mail Gönder
Hamilelikte CRP Yükselmesi
  • Linkedin'da paylaş
  • Google plus'da paylaş
  • Whatsapp'da paylaş
1315
KEZ OKUNDU
Tarih : 7.10.2019

CRP, yani C-reaktif protein, inflamasyona karşı karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. Kanınızda CRP oranı yükseldiyse bu durum, vücudunuzda inflamasyon olduğunun habercisidir. CRP’nin yükselmesine ise kanserden enfeksiyona pek çok şey sebep olmuş olabilir.

CRP vücudunuzda inflamasyon olduğunu haber verse de bunun nerede ve neden gerçekleştiği gibi konularda bilgi sağlamaz. Ancak pek çok araştırma, CRP seviyesinin aterosklerotik damar hastalığı ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.

Gebelikte vücutta değişiklikler meydana gelse de özellikle konu inflamasyon olduğunda hamilelerin oldukça dikkatli olması gerekiyor. Ancak gebelikteki CRP seviyelerinde önce inflamasyonun ne olduğunu öğrenmek faydalı olacaktır.

İnflamasyon nedir?

İnflamasyon, yaralandığınızda ya da bir enfeksiyon olduğunda vücudunuzun dokuları korumak amaçlı verdiği bir tepkidir. İnflamasyon vücudunuzun hasar alan bölgelerinde acı, kızarıklık ve şişlik oluşmasına neden olur. Ayrıca kimi bağışıklık sistemi hastalıkları ve kronik hastalıklar da inflamasyona neden olabilmektedir. İnflamasyonun nedeni vücuttaki hasarı durdurmaktır. Ancak inflamasyon geliştikten sonra da hasar devam diyorsa inflamasyonu tedavi etmek gerekecektir.

Normalde kanınızdaki CRP seviyesinin düşük olması gerekir. Bu nedenle CRP seviyeniz yüksek çıktıysa bu bazı rahatsızlıkların ve ciddi enfeksiyonların belirtisi olabilir.

CRP seviyesini ölçmek için test yapmak gereklidir. Test sonucunda CRP yüksek çıktıysa inflamasyondan şüphelenilir. İflamasyona ise şunlar neden olabilir:

* Bakteriyel enfeksiyonlar

* Fungal enfeksiyonlar

* Osteomiyelit, bir diğer adıyla kemik iltihabı

* Lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün rahatsızlıklar

* İltihabi bağırsak hastalığı

* Organ ve doku hasarları

* Kanser

* Obezite

Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız vakit kaybetmeden CRP testi yaptırmanız gerekmektedir:

* Ateş

* Üşüme

* Sık sık nefes alma

* Kalbin hızlı çarpması

* Baş dönmesi ve kusma

* Açıklanamayan yorgunluk

* İştah kaybı

* Uykuya dalmada zorluk

* Açıklanamayan kilo kayıpları

Yukardaki belirtileri yaşayan ve CRP seviyesi yüksek olan insanların çoğunlukla akut bakteriyel enfeksiyona sahip oldukları görülmüştür.

CRP’nin kandaki seviyesi için kesin olarak belirlenmiş standart değerler bulunmamaktadır. Ancak genel kabul görmüş sınıflandırma şu şekilde olmaktadır:

- Bir litre kanın miligramı olarak ölçülen CRP seviyesinde 2.9 mg/L seviyesine kadar olan değerlerde CRP’nin normal olduğu kabul edilmektedir.

- CRP’nin 3 mg/L ve 10 mg/L arası bir seviyede olması onun düşük seviyede yüksek olduğunu ve bu durumun muhtemelen kronik bir rahatsızlıktan kaynaklandığını düşündürür. Bu rahatsızlıklar diyabet, hipertansiyon ile hareketsiz bir yaşam tarzı ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olabilmektedir.

- 10 mg/L ve 100 mg/L arasındaki değerler ise orta seviyede yüksek olarak kabul edilir ve muhtemelen enfeksiyona bağlı olan ya da daha önemli bir inflamasyon sorununa işaret ediyordur.

- 100 mg/L’nin üzerindeki değerler ise çok yüksek olarak kabul edilir ve ciddi bir bakteriyel enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir.

CRP değerlerini nasıl yorumlamak gerekir?

CRP değerlerini tek başına yorumlamak zordur. O nedenle tek başına CRP değerlerine bakarak karar vermemek sağlıklı olacaktır. Ayrıca aşağıdaki faktörler CRP seviyesinin belirlenmesini zorlu kılacaktır:

İlaçlar: Kolestrol düşürücü ilaçlar, vücuttaki inflamasyonu azaltabilmektedirler. Bu nedenle bu tarz ilaçlar CRP seviyesinin düşük görünmesine neden olabilmektedir.

Küçük yaralanmalar ve enfeksiyonlar: Bu tarz rahatsızlıklar CRP seviyenizin geçici olarak yükselmesine neden olup diyabet ve irritabl bağırsak sendromu gibi daha önemli sorunların gözden kaçmasına neden olabilir.

Kronik rahatsızlıklar: Otoimmün rahatsızlıkları gibi durumlar CRP’nizin devamlı olarak yüksek çıkmasına neden olabilir. Bu da CRP’nin yükselmesine neden olan enfeksiyon gibi durumların gölgelenmesine neden olabilir.

Östrojen seviyesi: Doğum kontrol hapı ve hormon düzenleyici ilaçlar östrojen seviyesiyle alakalı oldukları için CRP seviyesinin yükselmesine neden olabilirler.

Gebelik: Gebelik de CRP seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Özellikle gebeliğin son aşamalarında CRP değerleri yüksek çıkabilir.

Doktorunuz CRP test ile birlikte sağlık durumunuzdan emin olmak için başka testler de isteyecektir. Bu sayede tek bir teste güvenmeden başka sağlık sorunlarını da göz önüne alarak bir değerlendirme yapabilecektir. Ayrıca doktorunuz şüphe duyduğu durumlarda CRP testinin tekrarlanmasını ve CRP seviyesindeki değişiklikleri görmek isteyebilir.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, Tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
En Yeni Haberler
"Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini e-postanızdan takip etmek için sağlık küpü bültenine üye olun."
UYGULAMALAR
App Store Google Play
TAKİP EDİN!
Saglikkupu.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
iac accreditation