Menisküs Yırtığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

  • Eksilt
  • Artır
  • Yorum Yap
  • Yazdır
  • Mail Gönder
Menisküs Yırtığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
  • Linkedin'da paylaş
  • Google plus'da paylaş
  • Whatsapp'da paylaş
506
KEZ OKUNDU
Tarih : 5.11.2019

Menisküs Yırtığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Sorularının yanıtı ve diğer bilgiler için hemen ilgili içeriği ziyaret ederek inceleyin.

Menisküs yırtığı belirtileri, yaralanma şiddetine bağlı olarak değişir. Bir kişi hafifçe yıprandığında, iki veya üç hafta sonra etkilenen bölgede sadece hafif bir ağrı ve şişlik olabilir.

Orta veya şiddetli menisküsün, aşağıdaki semptom serileriyle ortaya çıkabilir:

* Yaralanma sırasında dizde “tıkırtı veya kuru bir ses”
* Özellikle diz büküldüğünde, diz merkezinde ya da ortasında ağrı. En yaygın olanı, bu semptomun birkaç hafta sonra ortadan kalkmasıdır, ancak yaralanma tedavi edilmezse daha uzun süre gidebilir.
* Yaralanma sonrası iki veya üç gün sonra kötüleşen dizde şişme, sertlik
* eklem hareketliliğinin azaltılması
* bükmeye çalışırken dizin bloke edileceğini veya kilitleneceğini hissetmek; bunun tamamen uzatılamaması mümkündür
* dizin yol verdiğini veya uyarı vermeden başarısız olduğunu hissetmek

Menisküs yırtığı nasıl teşhis edilir?

Doktora gittiğinizde diziniz ağrırsa, ona nasıl zarar verdiğini anlatmalısınız. Doktor ayrıca ağrı geçmişinin yırtık menisküs dışında bir şeyden kaynaklanabileceğini göz ardı etmek için tıbbi geçmişinizi de kontrol edecektir.

Doktor, menisküsün bulunduğu bölgeye dokunmak veya baskı yapmak için olağandışı bir hassasiyete sahip olup olmadığınızı belirlemek için diz hakkında ayrıntılı bir inceleme yapacaktır. Doktorların ağrının menisküs yırtığı olmasının nedenini öğrenmek için kullandıkları testlerden biri de McMurray denen testtir. Sadece dizin bükülmesini ve ardından uzatılmasını ve dönmesini içerir.

Doktor ayrıca dizdeki yumuşak dokuda daha yakından bakmak için diz ağrısı ve / veya MRI içeren olası dejeneratif veya artritik durumları dışlamak için bir röntgen çekmenizi isteyebilir.

Menisküs yırtığı nedenleri nelerdir?

Ergenlikte, menisküs yırtığı genellikle yaralanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar. (Menisküs yırtığı da doku dejenerasyonuna bağlı olabilir, ancak bu daha yaşlı olan, menisci yaşından dolayı kırılgan ve daha az esnek hale gelir.)

Gençler, diz bükülme ya da bükülme nedeniyle dizini yırttıkça ve ayak yere sabitlendiğinde menisküs yırtar. Bu tür yaralanmaların olası nedenleri arasında şunlar vardır:

* ağır nesneleri kaldırmak
* Futbol, ??beyzbol, basketbol, ??tenis ve “raketbol” gibi sporlarda sıkça ani ve ani değişiklikler yapmak veya aniden durmak
* Futbol, ??hokey veya rugby gibi temas sporları üzerinde doğrudan etki yaratan dizler bükülmelere veya garip bükülmelere maruz kalabilir
* Kayak ya da snowboard gibi sporlarda meydana gelebilecek bir düşüş sırasında dizlerde aşırı baskı

Menisküs yırtıkları genellikle ligament yaralanmaları gibi diğer diz yaralanmaları ile birlikte ortaya çıkar.

Menisküs yırtığını nasıl önleyebilirsin?

Bu yaralanmalar genellikle uyarılmadan ortaya çıktıklarından, önlenmesi zordur. Her neyse, aşağıdaki önlemleri alarak menisküs yırtılması riskini azaltabilirsiniz:

* Bacak kaslarını güçlendirmek de dahil olmak üzere düzenli olarak egzersiz yapın. Bacaklardaki güçlü kaslar dizleri stabilize ve korumaya yardımcı olur.
* Spor yapmadan önce veya bacaklarla herhangi bir yoğun aktivite yapmadan önce daima ön ısıtma ve gerdirme seansları yapın.
* Kaslarınızı bolca dinlenin ve aktiviteler arasında iyileşin.
* Egzersiz yaptığınız spor için doğru ayakkabıları kullanın ve antrenman ve maçlar sırasında patenlerle (kullanmanız durumunda) birlikte kuvvetlendirin.
* Uyguladığınız spor için doğru teknikleri öğrenin ve kullanın.
* Daha önce başka bir diz yaralanması geçirdiyseniz, dizlik veya elastik bandaj dizinize ihtiyacınız olan ek desteği sağlayabilir.

Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Bu tür yaralanmaların tedavisi aşağıdakileri içerebilir:

* D Ölçek : Yaralanma meydana geldiğinde aktiviteyi durdurmayı bırakın ve dizinizi dinlendirin. Bazı durumlarda, bu, iyileşme periyodu sırasında dizin vücut ağırlığından hafifletilmesi için koltuk değneklerinin kullanılmasını içerebilir.
* H i Elo : 20 dakika boyunca günde bir bez veya soğuk paketi diz birkaç kez sarılmış buz uygulayın , bir süre ağrı ve şişlik kadar. Yaralanmaya neden olabileceğinden, buzu doğrudan cilde uygulamayın.
* C ompression : şişme için elastik kompresyon bandajı kullanın ve destek sağlamakdiz.
* E levación : kalçanın üzerine çıkıncaya kadar minder veya diğer yastıklı cisimlere yerleştirerek bacağınızıuzatın ve kaldırın. Bu, şişmeyi mümkün olduğunca azaltmaya yardımcı olacaktır.
* Anti-inflamatuar ilaçlar alın Parasetamol ve ibuprofen gibi analjezikler, ağrıyı hafifletmeye ve etkilenen bölgenin şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir.
* Doktor size söylerse, fizyoterapi seanslarına katılın. Fizyoterapi, bacakların kaslarını güçlendirmeye, diz stabilize etmeye ve tüm eklem hareketlerine ve esnekliğine bu eklemi geri döndürmeye yardımcı olur.

Diğer tedavi şekillerine cevap vermeyen ciddi menisküs rüptürü vakalarında, doktorun ameliyatı önerebilmesi gerekebilir. Genellikle bu, diz içine küçük bir kameranın sokulduğu, böylece cerrahın dizini açmak zorunda kalmadan ne yaptığını görebildiği artroskopik cerrahi ile gerçekleştirilir.

Bununla birlikte, bazı menisküs rüptürleri açık veya konvansiyonel cerrahi ile düzeltilebilir ve düzeltilmelidir. Bazı durumlarda, cerrah, dizinin işlevselliğini etkilemesini önlemek için menisküsün yaralı kısmını düzeltmelidir. İşlemden sonra doktor, iyileşirken hareketsiz hale getirmek için diz üzerine bir döküm veya küme yerleştirebilir; Muhtemelen hastanın bir süre koltuk değneklerini taşıması gerekecek.

Herhangi bir spor yaralanmasında olduğu gibi, menisküs gözyaşlarını iyileştirmenin anahtarı – ne kadar hafif olursa olsun – çok yakında spor yapmamaktır. Vücudunuz daha hazırlıklı olacak ve doktorun size spora dönmek için iyi olmasını beklerseniz performansınız daha iyi olacaktır.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, Tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
En Yeni Haberler
"Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini e-postanızdan takip etmek için sağlık küpü bültenine üye olun."
UYGULAMALAR
App Store Google Play
TAKİP EDİN!
Saglikkupu.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
iac accreditation