Nevralji, bir veya daha fazla sinir boyunca uzanan, yanma, uyuşukluk ve ağrı anlamına gelir. Sinir, duyu ve motor impulslarının beyin ve vücut arasında geçtiği kordon benzeri bir lif demetidir. Nevralji, herhangi bir sinirde ortaya çıkabilir.
Nevralji nedenleri çeşitlidir. Kimyasallar sinir tahrişine neden olabilir. Enflamasyon, travma (cerrahi dahil), komşu yapılarla (tümörler veya iltihaplı dokular) kompresyon ve enfeksiyonların hepsi nevraljilere yol açabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, neden bilinmemektedir veya tanımlanamamıştır. Nevraljiler yaşlılarda en sık görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilirler. Trigeminal nevraljinin nedeni bazen bir kan damarı veya sinire basan küçük bir tümördür. Multipl skleroz (beyni ve omuriliği etkileyen enflamatuar bir hastalık), bazı artrit formları ve diyabet (yüksek kan şekeri) gibi bozukluklar da trigeminal nevraljiye neden olabilir, ancak en sık neden bir neden tespit edilmez. Bu durumda çiğneme, konuşma, yutma gibi bazı hareketler, veya yüzün bir bölgesine dokunmak, acı verici bir spazmı tetikleyebilir. Buna bağlı olarak, nadir görülen nevralji boğaz hissini sağlayan sinirlerden biri olan glossofaringeal siniri etkiler. Bu nevraljinin belirtileri, boğazda bulunan kısa, şok benzeri ağrı bölümleridir. Pozitif-nevralji, varisella-zoster virüsünün, herpes virüsünün neden olduğu zona gibi bazı enfeksiyonların ardından ortaya çıkar. Postherpetik nevralji, orijinal herpes enfeksiyonu belirtileri kaybolduktan uzun süre sonra zayıflatıcı olabilir. Nevraljiye neden olabilen diğer iki bulaşıcı hastalık sifiliz ve Lyme hastalığıdır. Diyabet nevraljilerin başka bir yaygın nedenidir. Diyabet, sinirlere dolaşım sağlayan küçük damarlara zarar vererek sinir lifi arızası ve bazen sinir kaybıyla sonuçlanır. Nevralji ile ilişkilendirilebilecek diğer tıbbi durumlar, kronik böbrek yetmezliği ve porfiridir (vücudun normal kan dağılmasından sonra üretilen bazı maddelerden kurtulamayacağı kalıtsal bir hastalık). Bazı ilaçlar da bu soruna neden olabilir.
Neuralgias belirtileri nelerdir?
Her yerde bulunan, genellikle yüzeysel olan ağrı (vücudun yüzeyinde) Sonraki bölümler için aynı konum Keskin, bıçaklama veya sabit, yanma ağrısı Belirli bir sinirin yolu boyunca ağrı Ağrı veya kas zayıflığı nedeniyle etkilenen vücut bölümünün bozulmuş fonksiyonu eş zamanlı motor sinir hasarı Cildin hassasiyetinde veya etkilenen cilt bölgesindeki uyuşuklukta (lokal anestezinin etkilerine benzeyen) Herhangi bir dokunuş veya basınç ağrı olarak yorumlanır. Hareket acı verici olabilir.
Türleri nelerdir?
Trigeminal nevralji, nevraljinin en sık görülen şeklidir. Yüzün ana duyusal sinirini, trigeminal siniri etkiler (‘trigeminal’, kelimenin tam anlamıyla “üç köken” anlamına gelir ve sinirin üç dallara bölünmesine atıfta bulunur). Bu durum, trigeminal sinirin sağladığı alanlardan biri boyunca, yüzün bir tarafında ani ve kısa şiddetli ağrı ataklarını içerir. Ağrı saldırıları, klasik olarak ağrılı bir tik olarak adlandırılan bir yüz buruşturmasına neden olacak kadar şiddetli olabilir.Postherpetik nevralji: bir çeşit herpes virüsünün neden olduğu suçiçeği zoster virüsünün neden olduğu zona gibi bazı enfeksiyonlardan sonra ortaya çıkar. Bu, zona döküntüleri iyileştikten sonra sürekli yanma hissi verebilir. Ağrı hareket veya etkilenen bölgeyle temas halinde kötüleşir. Diyabet, aşağıdakiler de dahil olmak üzere hemen hemen her nevraljiyi üretebilir:
Nevralji teşhisi nasıl yapılır?
Nörolojik muayene sinir sistemi boyunca meydana gelen hassasiyeti göstermektedir. Trigeminal nevralji genellikle ikinci ve üçüncü sinir bölümleri (alt yüz ve çene) boyunca ağrıya neden olur ve nadiren ilk sinir bölünmesini (tapınak ve alın) içerir. Derin tendon reflekslerinin kaybı, kas kütlesinin yerel kaybı, yerel terleme eksikliği ve anormal cilt hissi kaybı gibi değişmiş sinir fonksiyonunun diğer belirtilerine sıkça rastlanabilir. Spesifik tetikleyici noktalar olabilir (hafif bir dokunuşun bile ağrıyı tetiklediği alanlar) . Yüz ağrısına neden olabilecek diş hastalıklarını dışlamak için diş muayenesi yapılır. Diğer semptomların varlığı (kızarıklık veya şişme gibi), enfeksiyonlar, kırıklar, romatoid artrit veya diğer rahatsızlıklar gibi ağrıya neden olan rahatsızlıkları gösterebilir. Testler, nevraljiye özgü değildir. ancak ağrının diğer nedenlerini dışlamak için testler kullanılabilir. Bazen sinirlerin elektriksel aktivitesini inceleyen elektromiyografisi (EMG) olan bir sinir iletim çalışması (NCS) teşhisi doğrulayabilir. Testin ilk kısmı olan NCS, spesifik sinir yollarının üstündeki cilt bölgelerine küçük elektrik şokları vermeyi içerir. Doktor daha sonra elektrik iletiminin gecikmiş veya test edilen belirli bir sinir yoluyla tıkalı olup olmadığını tespit eder. Testin ikinci kısmı olan EMG, çok ince bir iğnenin cilde dikkatlice yerleştirilmesini içerir. bir elektrik sondasına. Doktor, örneklenen kasın istirahat ve hareket sırasındaki elektriksel aktivitesini ölçer ve böylece sinir fonksiyonu ile ilgili dolaylı olarak yararlı ipuçları sağlar. Her ne kadar prosedür oldukça hoş görünmese de çoğu hasta rahatsızlık vermeyebilir. Nöraljinin nedenini belirlemek için doktorlar tarafından sıklıkla kullanılan bazı laboratuvar testleri vardır. Kan şekeri ve böbrek fonksiyonlarını kontrol etmek için kan testleri rutin olarak yapılır. Tanı net olmadığı zaman, özellikle artrit, sifiliz, vitamin eksiklikleri veya diğer daha az görülen hastalıklar gibi altta yatan bir tıbbi sorundan şüphelenildiğinde diğer testler yardımcı olabilir. Multipl skleroz ile ilgili endişeler varsa, genellikle tanı, MRG gibi beyin görüntüleme testi ile doğrulanabilir. Bir lomber ponksiyon sıklıkla multipl skleroz ve diğer sinir bozukluklarının teşhisini desteklemek için kullanılır. Beyin omurilik sıvısı (BOS) ile doldurulmuş subaraknoid boşluk denilen bir noktaya ulaşmak için alt sırtın içine bir iğne sokulmasını içerir.
Neuralgias tedavisi nedir?
Nevralji tedavisi, ağrı giderilmesinin yanı sıra tanımlandığı takdirde sinir probleminin nedenini tersine çevirmeyi veya kontrol etmeyi amaçlar. Bu nedenle tedavi nedeni, ağrının yeri, ağrının şiddeti ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Nevraljinin nedeni hiçbir zaman tanımlanmamış olsa bile, durum kendiliğinden düzelebilir veya zamanla yok olabilir.