Patoloji Bölümü Nedir?

  • Eksilt
  • Artır
  • Yorum Yap
  • Yazdır
  • Mail Gönder
Patoloji Bölümü Nedir?
  • Linkedin'da paylaş
  • Google plus'da paylaş
  • Whatsapp'da paylaş
817
KEZ OKUNDU
Tarih : 25.02.2019

Halk arasında “İyi ve kötü huylu tümörleri ayıran bölüm” olarak bilinen patoloji, vücuttan çıkan her türlü sıvı ya da dokuyu araştırmaktadır.

Hastalıkların nedenlerini, süreçlerini ve insan bedeninin yapı ve işlevleri üstündeki etkilerini inceleyen tıp dalı. Bütün hekimlerin patolojiyle bir dereceye kadar ilgili olmalarına karşılık, petoloji uzmanı, ameliyat ya da otopsi sırasında bedenden alınan dokuların ve beden sıvılarının incelenmesi aracılığıyla hastalık süreçlerini yorumlamakla uğraşır.

 Klinik patoloji, beden sıvılarındaki çeşitli kimyasal maddelerin yoğunluğunu, kandaki hücrelerin sayı ve tiplerini, kemik iliğini ve öbür dokuları, karaciğer, böbrek gibi organların işlevlerini, bağışıklık sisteminin durumunu belirlemek ve enfeksiyona yol açmış organizmayı belirlemek için yapılan labaratuvarının başında genellikle bir klinik patologu bulunur.Adlı tıp patolojisi, suç oluşturan durumlarda ya da kuşkulu ölümlerde, yasal amaçlar için tıbbi kanıt elde etmeye amaç alınır.

Patolog kime denir?  

Patolog veya patoloji uzmanı, tıp fakültesini bitirdikten sonra uzmanlık eğitimini patoloji alanında yapmış doktorlara denir. Diğer uzmanlık alanlarında olduğu gibi  Tıpta Uzmanlık Sınavı’yla girilebilen  dalda, uzmanlık eğitiminin süresi dört yıldır.

Otopsi hangi amaçla yapılır?

Otopsinin amacı, tıp dünyası için normal ve anormal olanı tanımak. Bu bağlamda otopsisiz bilim ve tıp eğitimi düşünülemez.

Ölen kişinin yakınları için amaç, ölüm nedeninin saptanmasının yanı sıra, kişinin ölmeden önceki hastalık sürecinde yapılan klinik uygulamaların doğruluğu hakkında fikir sahibi olabilmek.
Ülkemizde otopsi, özellikle ölü doğum ve yenidoğan ölüm vakalarında yapılır. Düşüğe veya ölüme yol açan durumları ortaya çıkarmak gelecekteki hamilelikler için önlemler alınabilmesine fayda sağladığından, otopsi anne ve baba tarafından da sıklıkla istenir. Ayrıca örnekler üzerinde mikroskopik incelemelere ek olarak genetik incelemelerin de yapılabiliyor olması, sonraki hamileliklerle ilgili tıbbi süreçlere ışık tutar.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, Tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR(İLK YORUM YAPAN SEN OL)
En Yeni Haberler
"Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini e-postanızdan takip etmek için sağlık küpü bültenine üye olun."
UYGULAMALAR
App Store Google Play
TAKİP EDİN!
Saglikkupu.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
iac accreditation