Varis Tanısı ve Varisten Korunmak İçin Yapmanız Gerekenlerin tamamını sitemizde sizler için derledik ve paylaştık.
Varis hastalığının tanısını koyabilmek için dikkatli bir öykü almak şarttır. Muayene ya pıldıktan sonra günümüzde en sık kullanılan yöntem ultrasondur.
Bu yöntem ile gözle görülemeyen derin toplardamarlar incelene bilmekte, kapak yetersizliği değerlendirilebil mektedir. Varis tedavisi öncesi altta yatan tüm sorunları anlayabilmek için Doppler ultrason (?) gittikçe daha sık kullanılmaktadır.
Bu yöntem ağrısız olup iğne kullanılmamaktadır. Pahalı bir inceleme değildir. Sık sık tekrarlanabilir. Üniversitemiz hastanesine heryıl binlerce varis hastası başvurmakta ve bu hastaların çok büyük kısmına doppler ultrasonografi uygulanmaktadır.
Varisten korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?
* Varis veya venöz yetmezliği tanısı konulmuş kişilerde bacak baldır kaslarının çalıştırılması çok önemlidir. Bu kaslar çalışarak damarları sıkıştırmakta ve kanın kalbe dönüşünü kolaylaştırmaktadır. Dolayısı ile varisli hastalar bacak kaslarını çalıştıracak egzersizler yapmalı, uzun süre ayakta sabit kalmamalı ve uzun süre oturur pozisyonda kalmamalıdır.
* Hastalarımıza genel öneriler; yaklarını biraz yukarıda tutarak uzanmaları veya hızlı tempoda yürüyerek baldır kaslarını çalıştırmalarıdır.
* Uzun süre oturmanın ve ayakta durmanın her zaman önüne geçilemeyeceğini durumlarda parmak uçlarında yükselip alçalmak ve otururken ayakları aşağı yukarı hareket ettirmek faydalıdır.
* İs yerinde veya uzun yolculuklarda arada bir arabayı durdurarak; uçak, otobüs yada trenle yapılan yolculuklarda ise ayağakalkarak kısa yürüyüşler yapmak son derece yararlı olacaktır.
* Ayakları mümkün oldukça yukarı kaldırarak damarlardaki basıncı hafifletmek önemlidir. Gün boyunca ayakları arada bir, tabureye, yada masa kenarına koymak yardımcı olacaktır. • Varis hastaları aşırı sıcaktan kaçınmalıdır.
* Çok sıcak suyla banyo yapmamalı, hamam, sauna kaplıca gibi ortamlardan kaçınmalıdır. Yine aynı şekilde güneşte uzun sürekalmamalı ve bacaklara ayaktan ve dış taraftan başlayıp yukarı doğru 15 sn süreyle hergün 1 veya 2 kez soğuk duş yaptırılmalıdır.
* Varis hastaları aşırı kilodan kaçınmalıdırve bazı durumlarda, mesela hamilelik süresince, ayaklar şiştiğinde veya varis damarları belirginleştiğinde hiç aksatmadan varis çorapları giyilmelidir.
* Varis hastaları ayrıca şikayetleri için çeşitli ilaçlar kullanabilirler. Doktor kontrolün de alınan bu ilaçlar, kısa sürede şikayetlerde azalma sağlamaktadır.
Bu öneriler var olan varisleri engeller mi?
Hayır. Varolan varisleri engellemek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Kılcal damar varislerini yok etmek için çeşitli yöntemler uygulanır. Kılcal damar varislerinde genelde o damarı yok etmek için TC3000, skleroterapi, köpük skleroterapisi, lazer yöntemlerinden biri tercih edilebilir.
TC 3000 Yöntemi:
Bu yöntemlerden TC 3000 ince varislerin yok edilmesini amaçlayan, her cilt tipinde kullanı labilen bir cihazdır. Herhangi bir bölgede, her biçim ve renkteki ince varisler TC 3000 ile tedavi edilebilir. Özellikle, çok küçük çaplı ve skleroterapi yöntemiyle ulaşılamayan varisler için uygundur.
Cihaz, bir jeneratör ve sadece damara enerji verilmesini sağlayan çevredeki dokuya herhangi bir zarar vermeyen tek kullanımlık izolasyonlu nikel veya altın iğnelerden oluşur. Ok küçük bu iğnelerin oluşturduğu termokoagülasyon ile kılcal damar varisleri yok edilmektedir.
Skleoterapi Yöntemi:
Bir diğer yöntem olan Skleroterapide amaç damar içine sklerozan (büzüştürücü) madde vererek yüzeyel varislerin yok olmasını sağlamaktır.
Lazer Yöntemi:
Daha büyük varisler için; cerrahi ya da son dönemde kliniğimizde de sıklıkla kullanmakta olduğumuz lazerle veya RF enerjisi kullanarak, varislerin yok edilmesi mümkün olabilmektedir. Bu yöntemin avantajları kanamaya neden olmaması, daha az travmatik olması ve işlem sonrası günlük aktivitelere hemen dönülebilmesidir.
Makale Kaynak
Doç. Dr. Tankut AKAY
Başkent Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ABD